Асоцијација за развој општине Мало Црниће (АРОМЦ)

Основана 2004. године као неформална група грађана окупљена око програма CRDA-Е, који је био давао донације општинама Браничевског округа (сем Пожаревца), тако да је била уствари мрежа група грађана у свакој општини, чији је циљ био идентификација заједничких проблема које је требало пројектима ублажити.

Исте године група грађана је регистрована као удружење грађана и с поносом можемо рећи да смо прва невладина организација на подручју општине Мало Црниће, с обзиром да је у то време било више удружења која су се бавила културом спортом, хуманитарним радом,…

Сам поменути програм омогућио нам је пројекте помоћу којих смо не само ми него и све остале Асоцијације добијене просторе од Општина уредили и опремили канцеларијском и компјутерском опремом. У време трајања програма до краја 2007, Асоцијације су имале сличне пројекте, развој пољопривреде, еколошке пројекте, унапређење услуга општина према грађанима, оснивање услужних центара. Сви пројекти су слични јер су сличне и потребе грађана нашег округа. Највећи број пројеката подразумевао је едукације и усавршавање чланова Асоцијација, припреме за писање пројеката, пружање услуга грађанима и након реализације пројеката.

Данас након 13 година, на жалост постоје две активне Асоцијације на нивоу Браничевског округа то је наша и Асоцијација за развој општине Жагубица. Обе су опстале натчовечанским напорима, финансирајући се кроз пројекте и пружањем неких ситних услуга грађанима.

Сама лоша кампања која се води против невладиних организација створила је негативан однос према овим организацијама и одвраћа грађане од учешћа у овој врсти активизма.
Многи су схватили да је ова врста удруживања шанса за личну корист, богаћење, тако да су најмање и били чланови, јер када су схватили да је рад НВО односно стварање добробити за све грађане или одређене групе, себе више нису видели у активизму.

Асоцијација за развој општине Мало Црниће данас има скроман број чланова од 10 људи, има велики број реализованих пројеката, из области екологије, пољопривреде, здравих стилова живота. Организовали смо обуке на компјутерима за преко 150 грађана, кроз пројекте имали смо саветодавну службу из области пољопривреде, помагали смо грађанима да остваре права на субвенције. Пружамо услуге израде и одржавања интернет презентација (сајтова) правним лицима, као и поправке компјутерске опреме, израде база података и обраде података.

Реализовали смо пројекте који су имали следећи циљ:
• Заштита животне средине
• Развој привреде и привлачења инвеститора
• Развој сеоског туризма и јачање капацитета организација жена
• Осавремењавање локалне самоуправе – опремање техничким средствима
• Организовање пољопривредних манифестација – Сабор домаћина Стига и Хомоља
• Су-организација туристичких манифестација
• Едукације
• Техничка помоћ пољопривредницима у остваривању права на подстицаје

Оно што је важно разумети код оваквог типа удруживања грађана, да је потребно да грађани схвате да осим чланства које вам нуди друга врста организација (политичке), невладине вам омогућавају да радите на личном развоју, на стицање нових знања, путовања, упознавања нових људи и култура, као и остваривања себе. Невладине организације не окупљају све грађане, већ само оне који могу и желе да кроз промене у својој заједници остану упамћени наредним генерацијама, јер само живети и умрети није циљ живљења.